
Składniki
1 sztuka
600 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
450 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczkę chilli i czosnek zmiażdż.
Krok 2
Rzodkiew obierz, umyj i posiekaj na plasterki. Przełóż do rondla, wlej wodę i dodaj fasolkę mung. Gotuj do czasu kiedy rzodkiew zmięknie. Odsącz rzodkiew i fasolkę.
Krok 3
Cebulę pokrój w cienkie plastry. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, czerwoną chilli oraz sól i smaż, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Kiedy cebula nabierze złotego koloru dodaj odciśniętą rzodkiew z fasolą mung i całość dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, nieustannie mieszając.

Dobra rada:
W sklepach znajdziesz nie tylko nasiona, ale i kiełki fasoli mung. Te drugie możesz wyhodować samodzielnie i dodawać do kanapek lub sałatek!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej