Jagnięcina pieczona z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina pieczona z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber oczyść z nadmiaru tłuszczu. W miseczce przygotuj marynatę – połącz musztardę, posiekany czosnek (2 ząbki), posiekany rozmaryn oraz oliwę. Marynatą posmaruj mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pieczywo okrój ze skóry, pozostały czosnek i natkę posiekaj. Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Pieczywo zmiksuj w malakserze na sypko, dodaj czosnek, posiekaną natkę, cebulę oraz uprażoną gorczycę Knorr i wymieszaj. Dopraw do smaku. Następnie dodaj masło i wyrób jednolitą masę.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Mięso po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną masę z pieczywa nałóż na mięso i delikatnie dociśnij tak, aby nie spadło podczas pieczenia.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięso wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 8-10 minut, w zależności, jak bardzo wypieczone mięso lubisz.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone mięso podawaj z chrupiąca sałatą i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina pieczona z rozmarynemJagnięcina pieczona z rozmarynem

Czy Twój jadłospis składa się głównie z dań z kurczaka i wieprzowiny? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij również po jagnięcinę! Dziś pod lupę weźmiemy pieczoną jagnięcinę z chrupiącą skórką z gorczycą i rozmarynem. Mmm… czujesz już ten aromat?

Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców i głodomorów! Pokochasz ten smak już po pierwszym kęsie!

Na jaką okazję? Na obiad dla całej rodziny.

Dla urozmaicenia: Jagnięcina pieczona z rozmarynem będzie pasować do chrupiącej sałaty czy pieczonych ziemniaków.

Czy wiesz, że? Jagnięcina wyróżnia się cennymi składnikami odżywczymi. Jest również źródłem wartościowego białka. Ponadto, zawiera cenny kwas linolowy – niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.