Jagnięcina pieczona z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina pieczona z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber oczyść z nadmiaru tłuszczu. W miseczce przygotuj marynatę – połącz musztardę, posiekany czosnek (2 ząbki), posiekany rozmaryn oraz oliwę. Marynatą posmaruj mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pieczywo okrój ze skóry, pozostały czosnek i natkę posiekaj. Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Pieczywo zmiksuj w malakserze na sypko, dodaj czosnek, posiekaną natkę, cebulę oraz uprażoną gorczycę Knorr i wymieszaj. Dopraw do smaku. Następnie dodaj masło i wyrób jednolitą masę.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Mięso po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną masę z pieczywa nałóż na mięso i delikatnie dociśnij tak, aby nie spadło podczas pieczenia.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięso wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 8-10 minut, w zależności, jak bardzo wypieczone mięso lubisz.

Jagnięcina pieczona z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone mięso podawaj z chrupiąca sałatą i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina pieczona z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina pieczona z rozmarynemJagnięcina pieczona z rozmarynem

Czy Twój jadłospis składa się głównie z dań z kurczaka i wieprzowiny? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij również po jagnięcinę! Dziś pod lupę weźmiemy pieczoną jagnięcinę z chrupiącą skórką z gorczycą i rozmarynem. Mmm… czujesz już ten aromat?

Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców i głodomorów! Pokochasz ten smak już po pierwszym kęsie!

Na jaką okazję? Na obiad dla całej rodziny.

Dla urozmaicenia: Jagnięcina pieczona z rozmarynem będzie pasować do chrupiącej sałaty czy pieczonych ziemniaków.

Czy wiesz, że? Jagnięcina wyróżnia się cennymi składnikami odżywczymi. Jest również źródłem wartościowego białka. Ponadto, zawiera cenny kwas linolowy – niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.