Żeberka duszone z kardamonem - pyszny przepis | Przepisy.pl

Żeberka z kardamonem

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

50 dekagramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy

Krok 2

Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.

Krok 3

W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w kapuście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej