
Składniki
1 kilogram
50 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy
Krok 2
Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.
Krok 3
W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej