
Składniki
1 kilogram
50 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy
Krok 2
Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.
Krok 3
W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej