Żeberka duszone z kardamonem - pyszny przepis | Przepisy.pl pixel

Żeberka z kardamonem

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

50 dekagramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy

Krok 2

Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.

Krok 3

W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z kardamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej