
Składniki
1 kilogram
50 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy
Krok 2
Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.
Krok 3
W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej