Jagodowa rozkosz

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

0 gramów

1.5 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

3 łyżeczki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puch.

Krok 2

Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka.

Krok 3

Na koniec dodać śmietanę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Krok 5

Na wierzch ułożyć jagody.

Krok 6

Na jagody wyłożyć ubitą pianę z 5 białek delikatnie wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i mąką kukurydzianą.

Krok 7

Ciasto piec ok. 1 godziny w 180 st. C.

Krok 8

Po upieczeniu można posypać cukrem-pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej