Czosnkowe jajka faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane -czosnkowe

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować na twardo jajka. Ostudzić . Skorupki przekroić na połówki ( zdecydowanym ruchem - ostrym nożem tak by nie popękały). Wyjąć ugotowane jajka ze skorupek. Rozgnieść na miazgę widelcem ( lub zmiksować.).Dodać natkę ,koper, majonez . Doprawić rozkruszoną mini kostką Czosnek i, Delikatem i pieprzem. Napełnić połówki skorupek farszem. Maczać w bułce tartej dociskając ją do farszu. Na patelni rozgrzać masło i kłaść na nim połówki jajek bułką tartą do dołu. Smażyć kilka minut aż się zrumienią.

Krok 2

Podawać na ciepło lub zimno.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane -czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet podstawowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane -czosnkoweJajka faszerowane -czosnkowe

Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę, która idealnie sprawdzi się na kameralne przyjęcie, to dobrze trafiłeś. Małe, poręczne przekąski, w sam raz na dwa kęsy, są idealne jako oryginalna przystawka lub jako tapas serwowane na szwedzkim stole. Jajka faszerowane czosnkowe wyróżniają się tym, że trzeba faszerować… skorupki. Jajka ugotuj na twardo i zdecydowanym ruchem przekrój je w skorupkach na pół. Wyjmij jajka i zmiksuj z natką pietruszki, koperkiem oraz majonezem. Dorzuć kostkę czosnkową i dopraw pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnij skorupki jajek, uważając, by ich nie uszkodzić. Następnie maczaj farsz w bułce tartej, dociskając delikatnie, żeby bułka przykleiła się do jajek. Ostatni krok to podsmażenie faszerowanych przekąsek na maśle – poczekaj, aż bułka ładnie się zrumieni, ale uważaj, żeby jej nie spalić. Podawaj na ciepło lub zimno – obie wersje smakują wybornie.