Jajka w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w pomidorach

Autor: Marek Gałaszewski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.

Krok 2

Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.

Krok 3

Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty.

Krok 4

Łyżką zrobić dwa wgłębienia w zawartości patelni i wbić w nie jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać poszarpaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej