Jajka w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w pomidorach

Autor: Marek Gałaszewski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.

Krok 2

Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.

Krok 3

Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty.

Krok 4

Łyżką zrobić dwa wgłębienia w zawartości patelni i wbić w nie jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać poszarpaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej