Jarzębinowa Dama z jaśminem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarzębinowa Dama z jaśminem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

250 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój wzdłuż na 1 centymetrową szerokość. Jarzębinę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy pasek zamocz w jarzębinie i skręć, po czym ułóż świderki na blasze, na papierze do pieczenia.

Krok 2

Rozgrzej piec do 180 stopni i wstaw piersi na 15 minut. Po 15 minutach włącz grill i grilluj piersi kolejne 10 minut.

Krok 3

Na gorącą oliwę wrzuć ryż i podsmaż aż stanie się jakby przeźroczysty. Dolej około pół szklanki wody i dodaj pieprz, trochę vegety i maggi oraz pół łyżeczki kurkumy.

Krok 4

Po wchłonięciu wody dolej kolejne pół szklanki i powtarzaj tę czynność przez około 10-12 minut. Po 12 minutach wlej śmietankę i poczekaj aż zacznie się redukować i wówczas na ostatnią minutę, dwie wrzuć mrożone warzywa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarzębinowa Dama z jaśminem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej