Jogurtowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 gramów

1 opakowanie

3 opakowania

2 opakowania

10 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

4 opakowania

8 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smaruję blaszkę Kasią i obkładam papierem do pieczenia.

Krok 2

Dolną część wykładam warstwą herbatników. Oddzielam białka od żółtek.

Krok 3

Żółtka ubijam mikserem na pianę, dodaję po kolei budynie i cukry waniliowe i ubijam, aby składniki się połączyły.

Krok 4

Następnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym dodaję cukier.

Krok 5

Do ubitych białek dodaję po kolei żółtka wymieszane wcześniej z budyniami i cukrem waniliowym. Następnie jogurty i olej.

Krok 6

Wszystko mieszam do jednolitej konsystencji, wlewam na blaszkę, przykrywam papierem do pieczenia, aby góra się nie przypiekła i wkładam do piekarnika na 175 stopni.

Krok 7

Temperaturę po 40 minutach zmniejszam do około 130 stopni.

Krok 8

Po ostygnięciu rozrabiam lukier i wylewam na wierzch

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Zając

    Krystyna Zając , 12.12.2015

    Dzień dobry chciałam się zapytać ile tego cukru waniliowego bo nie jest podane

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JogurtowiecJogurtowiec

Jogurtowiec, jak sama nazwa wskazuje, jest ciastem, którego istotnym składnikiem jest jogurt grecki. Sprawia, że placek ma aksamitną konsystencję i wyjątkowy, mleczny smak. Spód stanowią herbatniki, które podczas pieczenia wilgotnieją, tworząc słodką warstwę. Jogurtowiec z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Do jego przygotowania nie potrzebujecie zbyt dużo czasu – wystarczy kwadrans plus 40 minut pieczenia! Smacznego!

Dla kogo?

Jogurtowiec pieczony to propozycja dla każdego miłośnika szybkich i smacznych domowych ciast.

Na jaką okazję?

Jogurtowiec świetnie sprawdzi się jako codzienny deser. Nie może go także zabraknąć na imprezowym i świątecznym stole.

Czy wiesz, że?

Jogurt grecki ma gęstszą konsystencję niż jogurt naturalny. W kuchni jest podstawowym składnikiem wielu deserów, a także sosów. Często zastępuje śmietanę oraz majonez, szczególnie w potrawach o obniżonej kaloryczności.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadacie za lukrem, możecie go zastąpić cukrem pudrem, którym oprószcie ciasto po wystudzeniu.