Jogurtowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 opakowanie

4 opakowania

1 szklanka

2 szklanki

10 sztuk

6 łyżek

8 łyżek

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smaruję blaszkę Kasią i obkładam papierem do pieczenia.

Krok 2

Dolną część wykładam warstwą herbatników. Oddzielam białka od żółtek.

Krok 3

Żółtka ubijam mikserem na pianę, dodaję po kolei budynie i cukry waniliowe i ubijam, aby składniki się połączyły.

Krok 4

Następnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym dodaję cukier.

Krok 5

Do ubitych białek dodaję po kolei żółtka wymieszane wcześniej z budyniami i cukrem waniliowym. Następnie jogurty i olej.

Krok 6

Wszystko mieszam do jednolitej konsystencji, wlewam na blaszkę, przykrywam papierem do pieczenia, aby góra się nie przypiekła i wkładam do piekarnika na 175 stopni.

Krok 7

Temperaturę po 40 minutach zmniejszam do około 130 stopni.

Krok 8

Po ostygnięciu rozrabiam lukier i wylewam na wierzch

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Zając

    Krystyna Zając

    Dzień dobry chciałam się zapytać ile tego cukru waniliowego bo nie jest podane

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej