Kajmakowy mazurek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

225 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

polewa:

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

dodatkowo:

300 gramów

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę. Następnie zagnieć ciasto w kulkę i odłóż na 10 minut do lodówki.

Kajmakowy mazurek - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C (termoobieg) 25-30 minut.

Kajmakowy mazurek - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową zmiksuj z miękką Kasią. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i posmaruj przygotowaną masą. Na kajmaku rozłóż bakalie.

Kajmakowy mazurek - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i zagotuj. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź by zgęstniała i udekoruj nią ciasto. Odstaw do zastygnięcia.

Kajmakowy mazurek - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również