Pasta czosnkowa - przepis do chleba: na kanapki | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
1052 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

975 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2079 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek rozgnieć i wymieszaj z twarożkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 1

Krok 2

Bułeczki przekrój na pół i posmaruj margaryną, następnie nałóż pastę.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 2

Krok 3

Gotowe kanapki możesz udekorować gałązkami natki pietruszki.

Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz dodać ulubione zioła.

2

Opinie o przepisie

  • Michał

    Michał , 20.07.2024

    Po co smarować margaryna coś co zawiera już dużo tłuszczu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z pastą czosnkową i ziołami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą czosnkową i ziołami  Kanapki z pastą czosnkową i ziołami

Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu, więc nawet najłagodniejsze składniki zyskują pazur. Doskonale podkreśla smak sosów, mięs, zup, sprawdza się w przypadku większości wytrawnych potraw. Mieliście okazję próbować pasty czosnkowej na kanapki? Jeśli nie, to świetna okazja do nadrobienia kulinarnych zaległości. Przepis na pastę czosnkową przygotujecie w kilka minut, zyskując smakowity dodatek do pieczywa o niezrównanym aromacie. Do dzieła!

Dla kogo?

Pastą czosnkową do chleba będą zajadać się wszyscy miłośnicy niebanalnych kanapek. Bez obaw, w jej skład nie wchodzą żadne ekstrawaganckie produkty. Mocną stroną pasty z czosnku jest połączenie łatwo dostępnych składników w odpowiednich proporcjach. Jesteśmy przekonani, że nie będziecie mieć kłopotów ze znalezieniem na sklepowych półkach twarożku, czosnku, natki pietruszki i majonezu. Zerknijcie tylko, jak zrobić pastę czosnkową według naszego przepisu i cieszcie się wybornym smakiem kanapki z czosnkiem.

Na jaką okazję?

By dobrze zacząć dzień trzeba nie tylko wstać z łóżka prawą nogą, ale także zadbać o smaczne śniadanie. O poranku nie macie zbyt wiele czasu na komponowanie posiłku? Nie szkodzi – pastę czosnkową przygotujcie poprzedniego dnia. Pozostanie wam tylko wyjąć ją z lodówki i posmarować ulubione pieczywo. Takie kanapki z pastą czosnkową i ziołami bez problemu zabierzecie ze sobą również na drugie śniadanie. Ze smaczną przekąską dużo łatwiej będzie wytrzymać do pory obiadowej. Pasta czosnkowa na kanapki sprawdzi się więc na wiele okazji.

Czy wiesz, że?

Istnieje sporo metod na wyeliminowanie zapachu czosnku po skończonym posiłku. Jeśli akurat nie macie możliwości umycia zębów czy przepłukania ust, a zależy wam na świeżym oddechu po zjedzeniu kanapek z pastą czosnkową, możecie sięgnąć po liście mięty, tymianek, natkę pietruszki, łyżeczkę miodu albo kawałek jabłka. Kanapka z czosnkiem nie zawsze musi kończyć się nieprzyjemnym zapachem.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiacie się, do czego użyć pasty czosnkowej i czy nadaje się do spożycia w innym charakterze niż tylko smarowidło do kanapek? Wykorzystacie ją jako marynatę do mięs – przyda się zwłaszcza w przypadku grillowanego drobiu. Możecie również użyć pasty z czosnku jako dipu do już gotowych potraw albo chrupiących przekąsek. Jak widzicie, pasta czosnkowa na kanapki nie musi być tylko na kanapki!