Kapuśniak ze świeżej kapusty po kapitańsku
średnie
5 osób zapisało

Składniki
80 gramów
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
20 gramów
20 gramów
250 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę opłucz, pokrój w kostkę i zalej wywarem. Ugotuj.
Krok 2
Cebulę i paprykę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę razem z boczkiem.
Krok 3
Boczek częściowo stop, po czym dodaj cebulę i paprykę. Podsmaż, skrop wodą i duś do miękkości.
Krok 4
Połącz z kapustą, opłukanymi kaparami oraz śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotuj i dopraw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej