Kapuśniak ze świeżej kapusty po kapitańsku
średnie
5 osób zapisało

Składniki
80 gramów
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
20 gramów
20 gramów
250 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę opłucz, pokrój w kostkę i zalej wywarem. Ugotuj.
Krok 2
Cebulę i paprykę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę razem z boczkiem.
Krok 3
Boczek częściowo stop, po czym dodaj cebulę i paprykę. Podsmaż, skrop wodą i duś do miękkości.
Krok 4
Połącz z kapustą, opłukanymi kaparami oraz śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotuj i dopraw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej