
Składniki
100 gramów
2 kilogramy
1 sztuka
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkowinę myjemy,nacieramy kolejno przyprawami,musztardą
Krok 2
Wkładamy do brytfanki z olejem i pieczemy pod przykryciem w temp.180 stopni około 1 godziny.Mozna dodać pół szkalnki wody.
Krok 3
Zdejmujemy przykrywkę,polewamy karkowinę piwem i pieczemy kolejne 30 min. bez przykrywki oczywiście
Krok 4
Nie polecam kupowania większej karkówki jak 2,3 kg,najlepiej 2 kg nie odcinane wtedy się szybko pieką, są miękkie i soczyste
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej