Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

150 mililitrów

80 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

80 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, grzyby pokrój w plastry, cebule w kosteczkę. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie wystudź.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, przyprawę do pikantnego kurczaka i sok z cytryny. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka i odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej 12h.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera zmiksuj rukolę, czosnek i oliwę z oliwek, gdy składniki się rozdrobnią, dodaj pestki słonecznika i część sera parmezan, miksuj dalej aż powstawanie gęsta pasta.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj śmietanę, pozostały ser, wymieszaj z kaszotto i odstaw na bok.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej i usmaż piersi z kurczka – smaż po około 6 minut z każdej strony, na koniec rozetnij kawałek piersi i upewnij się że mięso jest dosmażone, jeśli nie, smaż kolejną minutę, dwie. Na głęboki talerz wyłóż porcję kaszotta, ułóż pokrojonego w plastry kurczaka i udekoruj pesto.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoliKaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli

Dziś przychodzimy do Ciebie z propozycją na pyszne i niewymagające danie. Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to połączenie różnorodnych smaków, które nie dadzą o sobie zapomnieć. Wypróbuj sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie szybkie, sprawdzone i proste przepisy!

Na jaką okazję?

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to propozycja na obiad dla całej rodziny. Większość składników znajdziesz w swoim domu, a samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Brzmi przekonująco?

Czy wiesz, że?

Rukola zwana jest także rokiettą siewną. Roślina odznacza się orzechowym, lekko pikantnym smakiem, a tym samym dodaje potrawie wyrazistości.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.