Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli
łatwe
80 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
50 mililitrów
150 mililitrów
80 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
80 gramów
1 opakowanie
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z cytryny, grzyby pokrój w plastry, cebule w kosteczkę. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie wystudź.

Krok 2
W misce pomieszaj jogurt, przyprawę do pikantnego kurczaka i sok z cytryny. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka i odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej 12h.

Krok 3
W kielichu miksera zmiksuj rukolę, czosnek i oliwę z oliwek, gdy składniki się rozdrobnią, dodaj pestki słonecznika i część sera parmezan, miksuj dalej aż powstawanie gęsta pasta.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Krok 5
Po tym czasie dodaj śmietanę, pozostały ser, wymieszaj z kaszotto i odstaw na bok.

Krok 6
Na patelni rozgrzej olej i usmaż piersi z kurczka – smaż po około 6 minut z każdej strony, na koniec rozetnij kawałek piersi i upewnij się że mięso jest dosmażone, jeśli nie, smaż kolejną minutę, dwie. Na głęboki talerz wyłóż porcję kaszotta, ułóż pokrojonego w plastry kurczaka i udekoruj pesto.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli
Dziś przychodzimy do Ciebie z propozycją na pyszne i niewymagające danie. Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to połączenie różnorodnych smaków, które nie dadzą o sobie zapomnieć. Wypróbuj sam!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które cenią sobie szybkie, sprawdzone i proste przepisy!
Na jaką okazję?
Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to propozycja na obiad dla całej rodziny. Większość składników znajdziesz w swoim domu, a samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Brzmi przekonująco?
Czy wiesz, że?
Rukola zwana jest także rokiettą siewną. Roślina odznacza się orzechowym, lekko pikantnym smakiem, a tym samym dodaje potrawie wyrazistości.
Dla urozmaicenia:
Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.






























