Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

50 mililitrów

150 mililitrów

80 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

80 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, grzyby pokrój w plastry, cebule w kosteczkę. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie wystudź.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, przyprawę do pikantnego kurczaka i sok z cytryny. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka i odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej 12h.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera zmiksuj rukolę, czosnek i oliwę z oliwek, gdy składniki się rozdrobnią, dodaj pestki słonecznika i część sera parmezan, miksuj dalej aż powstawanie gęsta pasta.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj śmietanę, pozostały ser, wymieszaj z kaszotto i odstaw na bok.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej i usmaż piersi z kurczka – smaż po około 6 minut z każdej strony, na koniec rozetnij kawałek piersi i upewnij się że mięso jest dosmażone, jeśli nie, smaż kolejną minutę, dwie. Na głęboki talerz wyłóż porcję kaszotta, ułóż pokrojonego w plastry kurczaka i udekoruj pesto.

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoliKaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli

Dziś przychodzimy do Ciebie z propozycją na pyszne i niewymagające danie. Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to połączenie różnorodnych smaków, które nie dadzą o sobie zapomnieć. Wypróbuj sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie szybkie, sprawdzone i proste przepisy!

Na jaką okazję?

Kaszotto grzybowe z kurczakiem i pesto z rukoli to propozycja na obiad dla całej rodziny. Większość składników znajdziesz w swoim domu, a samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Brzmi przekonująco?

Czy wiesz, że?

Rukola zwana jest także rokiettą siewną. Roślina odznacza się orzechowym, lekko pikantnym smakiem, a tym samym dodaje potrawie wyrazistości.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz ugotować garść szparagów – będą one dopełnieniem dania.