Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, chili i bataty obierz, pokrój w kosteczkę, cykorie umyj i rozdziel zachowując tylko duże liście, resztę drobniutko pokrój. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce. Obierz mango i pokrój na mniejsze części, imbir obierz i posiekaj drobno, wyciśnij sok z limonki, pomieszaj ser parmezan z bułką panko i przełóż do miseczki.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera połącz mango, imbir, sok z limonki, mleko kokosowe, majonez, przyprawę Curry Knorr i chili. Powstały dip dopraw odrobiną natki kolendry i przełóż do miseczki.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i bataty, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody i gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 3

Krok 4

Dodaj wtedy zielony groszek, posiekane rodzynki, posiekaną cykorie i pozostałą natkę kolendry, całość dokładnie wymieszaj.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 4

Krok 5

Farsz nałóż do poszczególnych liści cykorii, posyp z wierzchu serem z bułka tartą. Piecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez co najmniej 10 minut. Upieczone cukinie ułoż na okrągłym talerzu i podawaj z dipem curry.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka farszu możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak jak i teksturę dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykoriiKaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii to danie, które weźmiemy dziś pod lupę. Mix kasz zapieczony w smacznych, zielonych liściach cykorii – brzmi pysznie, prawda? Ta potrawa nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie prezentuje się na talerzu.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kasz. Jak widać, z ich użyciem może powstać cała gama różnorodnych posiłków!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Szukasz przepisu na obiad? Mówisz, masz! Kaszotto zapiekane w liściach cykorii sprawdzi się idealnie!

Czy wiesz, że?

Cykoria to jedna z najstarszych roślin. Jej uprawa była znana chociażby w starożytnych Grecji i Rzymie, gdzie traktowano ją jako podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej.

Dla urozmaicenia:

Do środka farszu kaszotta możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak, jak i teksturę dania.