Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, chili i bataty obierz, pokrój w kosteczkę, cykorie umyj i rozdziel zachowując tylko duże liście, resztę drobniutko pokrój. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce. Obierz mango i pokrój na mniejsze części, imbir obierz i posiekaj drobno, wyciśnij sok z limonki, pomieszaj ser parmezan z bułką panko i przełóż do miseczki.

Krok 2
W kielichu miksera połącz mango, imbir, sok z limonki, mleko kokosowe, majonez, przyprawę Curry Knorr i chili. Powstały dip dopraw odrobiną natki kolendry i przełóż do miseczki.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i bataty, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody i gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Krok 4
Dodaj wtedy zielony groszek, posiekane rodzynki, posiekaną cykorie i pozostałą natkę kolendry, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Farsz nałóż do poszczególnych liści cykorii, posyp z wierzchu serem z bułka tartą. Piecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez co najmniej 10 minut. Upieczone cukinie ułoż na okrągłym talerzu i podawaj z dipem curry.


Dobra rada:
Do środka farszu możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak jak i teksturę dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii
Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii to danie, które weźmiemy dziś pod lupę. Mix kasz zapieczony w smacznych, zielonych liściach cykorii – brzmi pysznie, prawda? Ta potrawa nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie prezentuje się na talerzu.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kasz. Jak widać, z ich użyciem może powstać cała gama różnorodnych posiłków!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Szukasz przepisu na obiad? Mówisz, masz! Kaszotto zapiekane w liściach cykorii sprawdzi się idealnie!
Czy wiesz, że?
Cykoria to jedna z najstarszych roślin. Jej uprawa była znana chociażby w starożytnych Grecji i Rzymie, gdzie traktowano ją jako podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej.
Dla urozmaicenia:
Do środka farszu kaszotta możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak, jak i teksturę dania.