Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, chili i bataty obierz, pokrój w kosteczkę, cykorie umyj i rozdziel zachowując tylko duże liście, resztę drobniutko pokrój. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce. Obierz mango i pokrój na mniejsze części, imbir obierz i posiekaj drobno, wyciśnij sok z limonki, pomieszaj ser parmezan z bułką panko i przełóż do miseczki.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera połącz mango, imbir, sok z limonki, mleko kokosowe, majonez, przyprawę Curry Knorr i chili. Powstały dip dopraw odrobiną natki kolendry i przełóż do miseczki.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i bataty, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody i gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 3

Krok 4

Dodaj wtedy zielony groszek, posiekane rodzynki, posiekaną cykorie i pozostałą natkę kolendry, całość dokładnie wymieszaj.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 4

Krok 5

Farsz nałóż do poszczególnych liści cykorii, posyp z wierzchu serem z bułka tartą. Piecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez co najmniej 10 minut. Upieczone cukinie ułoż na okrągłym talerzu i podawaj z dipem curry.

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka farszu możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak jak i teksturę dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykoriiKaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii

Kaszotto orientalne zapiekane w liściach cykorii to danie, które weźmiemy dziś pod lupę. Mix kasz zapieczony w smacznych, zielonych liściach cykorii – brzmi pysznie, prawda? Ta potrawa nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie prezentuje się na talerzu.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kasz. Jak widać, z ich użyciem może powstać cała gama różnorodnych posiłków!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Szukasz przepisu na obiad? Mówisz, masz! Kaszotto zapiekane w liściach cykorii sprawdzi się idealnie!

Czy wiesz, że?

Cykoria to jedna z najstarszych roślin. Jej uprawa była znana chociażby w starożytnych Grecji i Rzymie, gdzie traktowano ją jako podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej.

Dla urozmaicenia:

Do środka farszu kaszotta możesz dodać orzeszki ziemne. Wzbogacą one zarówno smak, jak i teksturę dania.