
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
25 dekagramów
1 szczypta
4 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
2 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Krok 2
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z masłem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
Białka ubij na sztywno z dodatkiem 0.5 łyżeczki soli i wymieszaj z ciastem.
Krok 4
Pokrojone w plasterki pieczarki uduś razem z cebulą na oleju, wystudź. Następnie dodaj do ciasta razem z serem, papryką i natką pietruszki. Przypraw i wymieszaj.
Krok 5
Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Wystudź, wyjmij i pokrój w plastry. Podawaj do czystych zup.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej