Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
25 dekagramów
1 szczypta
4 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
2 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Krok 2
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z masłem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
Białka ubij na sztywno z dodatkiem 0.5 łyżeczki soli i wymieszaj z ciastem.
Krok 4
Pokrojone w plasterki pieczarki uduś razem z cebulą na oleju, wystudź. Następnie dodaj do ciasta razem z serem, papryką i natką pietruszki. Przypraw i wymieszaj.
Krok 5
Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Wystudź, wyjmij i pokrój w plastry. Podawaj do czystych zup.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej