Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni
Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia
łatwe
66 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
1 szklanka
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce – pomarańczę i cytrynę – obierz ze skóry i pokrój na cząstki. Wrzuć do blendera.

Krok 2
Obierz imbir i również dodaj do blendera.

Krok 3
Dodaj szpinak i nasiona chia. Wlej wodę.

Krok 4
Składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelazo, miedzi, manganu, witamin: A, C, B1, B6 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia
Taki podwieczorek zrobisz w mig. Zaserwuj sobie pyszny owocowy koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku oraz imbiru. Wzbogać go nasionami chia.
Dla kogo?
To szybki i prosty sposób na przekąskę dla osób zapracowanych, aktywnych oraz tych dbających o linię. Owocowy koktajl nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych witamin i składników mineralnych.
Na zdrowie!
Koktajl z pomarańczy, cytryny i szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera m.in. spore ilości żelaza (8,3 mg, czyli 59% RWS), witaminy C (199,9 mg, czyli 250% RWS), która nie tylko „dba” o naszą odporność, ale też ułatwia przyswajanie żelaza. Witamina A (834 µg, czyli 104% RWS), wspierająca utrzymanie skóry we właściwej kondycji.
Czy wiesz, że?
Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają moc. Te pochodzące z Ameryki Południowej ziarenka wykazują niebagatelne właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, zawierają aż dwa razy więcej błonnika niż otręby. Są bogatym źródłem omega 3 dlatego m.in. polecane są osobom dbającym o cholesterol.