Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 szklanka

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce – pomarańczę i cytrynę – obierz ze skóry i pokrój na cząstki. Wrzuć do blendera.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i również dodaj do blendera.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i nasiona chia. Wlej wodę.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 3

Krok 4

Składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelazo, miedzi, manganu, witamin: A, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chiaKoktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia

Taki podwieczorek zrobisz w mig. Zaserwuj sobie pyszny owocowy koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku oraz imbiru. Wzbogać go nasionami chia.

Dla kogo?

To szybki i prosty sposób na przekąskę dla osób zapracowanych, aktywnych oraz tych dbających o linię. Owocowy koktajl nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych witamin i składników mineralnych.

Na zdrowie!

Koktajl z pomarańczy, cytryny i szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera m.in. spore ilości żelaza (8,3 mg, czyli 59% RWS), witaminy C (199,9 mg, czyli 250% RWS), która nie tylko „dba” o naszą odporność, ale też ułatwia przyswajanie żelaza. Witamina A (834 µg, czyli 104% RWS), wspierająca utrzymanie skóry we właściwej kondycji.

Czy wiesz, że?

Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają moc. Te pochodzące z Ameryki Południowej ziarenka wykazują niebagatelne właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, zawierają aż dwa razy więcej błonnika niż otręby. Są bogatym źródłem omega 3 dlatego m.in. polecane są osobom dbającym o cholesterol.