
Składniki
2 litry
100 gramów
1 szczypta
4 sztuki
50 gramów
4 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Litrem wody zalej owoce, po czym mocz je 2 godziny.
Krok 2
Zagotuj kompot i uzupełnij litrem wody.
Krok 3
Dodaj goździki. Dopraw miodem i cukrem, a następnie zagotuj jeszcze raz.
Krok 4
Odstaw do wystudzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej