Kremowe tymbaliki z czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

138

888 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4807 osób zapisało

Udostępnij
Kremowe tymbaliki z czekoladą

Składniki

10 gramów

80 gramów

350 mililitrów

50 gramów

4 sztuki

100 gramów

15 gramów

100 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z Kasią. Herbatniki maczać do połowy w czekoladzie i zostawić na stelażu do wyschnięcia. Resztę czekolady zostawić płynną.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 1

Krok 2

Mleko zagotować. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem. Gorące mleko stopniowo dolewać do masy. Całość przelać do garnka. Mieszać na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. (Nie gotować bo się zwarzy!)

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 2

Krok 3

Żelatynę rozpuścić w gorącej masie kremowej. Masę podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Do mniejszej dodać masę czekoladową i wymieszać.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do jasnej masy kremowej i delikatnie wymieszać. Metalowe foremki o pojemności 100-150 ml przelać zimną wodą.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 4

Krok 5

Oba kremy wkładać partiami do foremek i lekko zamieszać widelcem. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 5

Krok 6

Krótko przed podaniem zanurzyć foremkę na sekundę w gorącej wodzie, przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Podawać z herbatnikami w czekoladzie.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • agnieszka nowicka

    agnieszka nowicka , 03.02.2019

    to bylo proste genialne i rozplywalo sie w ustach zniknelo w oczach dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurkiewicz Mazurkiewicz

    Ewa Mazurkiewicz Mazurkiewicz , 24.11.2018

    pychotka.Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Be Wu

    Be Wu , 29.01.2018

    Krok 2. Powinno być : Nie gotować, bo się ZWARZY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chmielewska

    Maria Chmielewska , 09.03.2017

    wyglądają super i myślę że tak będą smakować. dziękuję za nowe przepisy ☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowe w kratkę
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe tymbaliki z czekoladąKremowe tymbaliki z czekoladą

Kremowe tymbaliki z czekoladą to bardzo ciekawy deser, będący słodką odmianą dobrze znanej wytrawnej przekąski przygotowywanej z galaretki na bazie bulionu. W tej wersji są aksamitne, słodkie i bardzo dobrze prezentują się na talerzu. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska po uroczystym obiedzie. Z mleka i żółtek przygotuj krem, dodaj do niego roztopioną żelatynę, dzięki której tymbaliki nabiorą odpowiedniej konsystencji. Następnie rozdziel masę na dwie części. Jedną z nich połącz z roztopioną wcześniej czekoladą. Najlepiej nadawać się będzie gorzka. Jeśli jednak lubisz bardzo wyrazistą słodycz w deserach, wykorzystaj czekoladę mleczną. Przygotuj małe foremki i napełniaj obiema masami czekoladowymi tak, by nie połączyły się ze sobą, a tworzyły kolorowe warstwy. Pozostaw w lodówce do stężenia i wyjmij na talerzyki tuż przed podaniem. Serwuj mocno schłodzone, z dodatkiem ciasteczek. Udekoruj je sosem waniliowym albo przełam nieco ich słodycz musem owocowym, np. porzeczkowym. Zrób kremowe tymbaliki z czekoladą i sprawdź, jak smakują.