Kremowe tymbaliki z czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

138

867 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4807 osób zapisało

Udostępnij
Kremowe tymbaliki z czekoladą

Składniki

10 gramów

80 gramów

350 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

15 gramów

100 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z Kasią. Herbatniki maczać do połowy w czekoladzie i zostawić na stelażu do wyschnięcia. Resztę czekolady zostawić płynną.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 1

Krok 2

Mleko zagotować. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem. Gorące mleko stopniowo dolewać do masy. Całość przelać do garnka. Mieszać na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. (Nie gotować bo się zwarzy!)

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 2

Krok 3

Żelatynę rozpuścić w gorącej masie kremowej. Masę podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Do mniejszej dodać masę czekoladową i wymieszać.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do jasnej masy kremowej i delikatnie wymieszać. Metalowe foremki o pojemności 100-150 ml przelać zimną wodą.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 4

Krok 5

Oba kremy wkładać partiami do foremek i lekko zamieszać widelcem. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 5

Krok 6

Krótko przed podaniem zanurzyć foremkę na sekundę w gorącej wodzie, przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Podawać z herbatnikami w czekoladzie.

Kremowe tymbaliki z czekoladą - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • agnieszka nowicka

    agnieszka nowicka

    to bylo proste genialne i rozplywalo sie w ustach zniknelo w oczach dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurkiewicz Mazurkiewicz

    Ewa Mazurkiewicz Mazurkiewicz

    pychotka.Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Be Wu

    Be Wu

    Krok 2. Powinno być : Nie gotować, bo się ZWARZY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chmielewska

    Maria Chmielewska

    wyglądają super i myślę że tak będą smakować. dziękuję za nowe przepisy ☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe tymbaliki z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe tymbaliki z czekoladąKremowe tymbaliki z czekoladą

Kremowe tymbaliki z czekoladą to bardzo ciekawy deser, będący słodką odmianą dobrze znanej wytrawnej przekąski przygotowywanej z galaretki na bazie bulionu. W tej wersji są aksamitne, słodkie i bardzo dobrze prezentują się na talerzu. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska po uroczystym obiedzie. Z mleka i żółtek przygotuj krem, dodaj do niego roztopioną żelatynę, dzięki której tymbaliki nabiorą odpowiedniej konsystencji. Następnie rozdziel masę na dwie części. Jedną z nich połącz z roztopioną wcześniej czekoladą. Najlepiej nadawać się będzie gorzka. Jeśli jednak lubisz bardzo wyrazistą słodycz w deserach, wykorzystaj czekoladę mleczną. Przygotuj małe foremki i napełniaj obiema masami czekoladowymi tak, by nie połączyły się ze sobą, a tworzyły kolorowe warstwy. Pozostaw w lodówce do stężenia i wyjmij na talerzyki tuż przed podaniem. Serwuj mocno schłodzone, z dodatkiem ciasteczek. Udekoruj je sosem waniliowym albo przełam nieco ich słodycz musem owocowym, np. porzeczkowym. Zrób kremowe tymbaliki z czekoladą i sprawdź, jak smakują.