
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
5 łyżek
4 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraczki opłucz i każdy zawiń a kawałek folii aluminiowej. Piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudź, obierz ze skórki.
Krok 2
Do garnka wrzuć starte warzywa, wlej 3 szkl. wody i dorzuć kostkę bulionową. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
Krok 3
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałki, dodaj do gotujących się warzyw i gotuj razem jeszcze 20 minut.
Krok 4
Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki upieczone buraki oraz barszcz błyskawiczny, zamieszaj żeby się rozpuścił i zmiksuj całość blenderem na krem. Jeśli trzeba podgrzej.
Krok 5
Rozlej zupę na talerz i udekoruj śmietaną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej