Kruche ciasto z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

340 gramów

125 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

nadzienie:

2 opakowania

3 szklanki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, śmietanę i Kasię.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 1

Krok 2

Wymieszane składniki zagnieć dłonią w kulkę, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 2

Krok 3

Dwie szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozprowadź budynie. Wlej do gotującego mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 3

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 28 cm posmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno formy wyłóż połową schłodzonego ciasta.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 4

Krok 5

Na ciasto wyłóż równomiernie budyń. Na to wysyp jagody.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 5

Krok 6

Na całość zetrzyj na tarce resztę schłodzonego kruchego ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piecz około 50 minut.

Kruche ciasto z jagodami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • grazyna kotowicz

    grazyna kotowicz

    to dopiero będziemy jeść w czwartek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej