Kruche rożki z marmoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

149

337 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1069 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

200 gramów

2.5 szklanki

2 sztuki

nadzienie:

1 opakowanie

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką Kasię i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Kruche rożki z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.

Kruche rożki z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm.

Kruche rożki z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.)

Kruche rożki z marmoladą - Krok 4

Krok 5

Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią.

Kruche rożki z marmoladą - Krok 5

Krok 6

Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C.

Kruche rożki z marmoladą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Szela

    Agnieszka Szela, 26.03.2020

    Świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche rożki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche rożki z marmoladąKruche rożki z marmoladą

Chcesz znaleźć najlepszą alternatywę dla domowych ciasteczek? Wypróbuj nasz przepis na kruche rożki z marmoladą! Przeczytaj, zapamiętaj, zrób, a najlepiej zapisz jeszcze przepis, aby móc wrócić do niego później.

Dla kogo?

Ciasto kruche z marmoladą to coś dla każdego, kto wprost przepada za słodkościami!

Na jaką okazję?

Takie ciasteczka kruche z marmoladą świetnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do popołudniowej kawy. Możesz również zapakować je do pracy i poczęstować kolegów i koleżanki.

Czy wiesz, że?

Wyraźną, najczęściej głęboko czerwoną barwę marmolady uzyskuje się dzięki dodatkowi owoców szlachetnych – malin, agrestu czy jagód.

Dla urozmaicenia:

Rogaliki kruche z marmoladą to nie jest jedyna opcja! Zamiast marmolady równie dobrze użyć możesz dżemu lub powideł z lubianych przez Ciebie owoców, z dodatkiem na przykład kremowego serka. Wszelkie kombinacje mile widziane!