Kruszon śliwkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruszon śliwkowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

5 sztuk

1.5 litra

15 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i obierz owoce, a następnie zasyp je cukrem na kilka godzin.

Krok 2

Gdy puszczą sok uzupełnij białym winem i dodaj sok z cytryny.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj i rozlej do dużych kieliszków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszon śliwkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej