Kuleczki serowe w sosie pomidorowo paprykowym
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
350 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokroić cebulkę, pora, czosnek i podsmażyć na patelni dodając olej do zarumienienia.
Krok 2
Paprykę pokroić w kostkę, dać do wysokiego pojemnika, dodać pomidory oraz zawartość patelni i miksowac blenderem na gładką masę.
Krok 3
Wszystko wlać na patelnię i gotować na małym ogniu, dodać mleko i przyprawy. Ser utrzeć na tarce i kiedy sos się już zagotuje wrzucać malutkie porcje przypominające kulki do sosu. Sos jest równie pyszny z makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej