Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
300 gramów
1 pęczek
1 pęczek
600 gramów
800 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łosoś. Sok z całej cytryny zmieszać z 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodać posiekany koperek i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Łososia umyć, pokroić, posypać solą i pieprzem. Całość zanurzyć w marynacie i marynować minimum 30 minut lub dłużej.
Krok 2
Pesto Bazyliowe. Umytą bazylię wrzucić do blendera i zmiksować razem z 100 g parmezanu, orzechami piniowymi oraz 2 ząbkami czosnku. Dolać 1/3 szklanki oliwy z oliwek i zmiksować.
Krok 3
Gnocchi. Do miski wsypać ok. 600 g mąki. Dodać serek mascarpone oraz 200 g parmezanu, 2 jajka, sól, pieprz. Z całości ręcznie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste dodać mąkę. Gdy już będzie odchodzić od miski, podzielić na 2 części. Ciasto zrolować w wałek, delikatnie zgnieść i wycinać gnocchi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 2-3 minuty, w zależności od wielkości kluseczek.
Krok 4
Łososia wyciągnąć z marynaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać rozkruszoną kostką warzywną Knorr. Każdy filet polać łyżką pozostałej marynaty. Całość piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Gotowe kluseczki odcedzić, wymieszać z bazyliowym pesto, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii. Podawać z łososiem i plasterkiem cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej























