Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto

Autor: Agnieszka Wojtasik

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

300 gramów

1 pęczek

1 pęczek

600 gramów

800 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łosoś. Sok z całej cytryny zmieszać z 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodać posiekany koperek i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Łososia umyć, pokroić, posypać solą i pieprzem. Całość zanurzyć w marynacie i marynować minimum 30 minut lub dłużej.

Krok 2

Pesto Bazyliowe. Umytą bazylię wrzucić do blendera i zmiksować razem z 100 g parmezanu, orzechami piniowymi oraz 2 ząbkami czosnku. Dolać 1/3 szklanki oliwy z oliwek i zmiksować.

Krok 3

Gnocchi. Do miski wsypać ok. 600 g mąki. Dodać serek mascarpone oraz 200 g parmezanu, 2 jajka, sól, pieprz. Z całości ręcznie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste dodać mąkę. Gdy już będzie odchodzić od miski, podzielić na 2 części. Ciasto zrolować w wałek, delikatnie zgnieść i wycinać gnocchi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 2-3 minuty, w zależności od wielkości kluseczek.

Krok 4

Łososia wyciągnąć z marynaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać rozkruszoną kostką warzywną Knorr. Każdy filet polać łyżką pozostałej marynaty. Całość piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Gotowe kluseczki odcedzić, wymieszać z bazyliowym pesto, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii. Podawać z łososiem i plasterkiem cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej