Składniki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
150 gramów
150 gramów
200 mililitrów
10 gramów
15 gramów
200 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść podudzia z kości, pokrój w dużą kostkę ok. 2 cm. W moździerzu skrusz ziarna kolendry. Kurczaka zamarynuj w przyprawie Knorr, kolendrze oraz jogurcie. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 2
Pokrój marchew w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Odstaw warzywa na talerzyk.

Krok 4
Smaż na tej samej patelni kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj warzywa oraz śmietanę. Dopraw cynamonem i duś ok. 15 minut.

Krok 5
Dodaj na koniec zielony groszek, dopraw całość sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z jogurtem - VIDEO
Dziś na Twoim stole zagości kurczak rodem z Indii. Sos curry z jogurtu naturalnego sprawi, że delikatny smak mięsa zyska wyrazistość, a z pozoru zwykłe danie zamieni się w obiad z orientalnym aromatem.
Dla kogo?
Dla miłośników kurczaka curry. Ten przepis tworzy duet idealny!
Na jaką okazję?
Kurczak i sos curry to przepis na każdy dzień. Obiad czy kolacja – wszędzie pasuje!
Czy wiesz, że?
Cynamon pozyskuje się z kory wiecznie zielonych cynamonowców. Na rynku dostępny jest cynamon zmielony na proszek lub w laskach. Szczypta dodana do domowego przecieru pomidorowego nada mu niezwykły smak.
Dla urozmaicenia
Sos z kurczakiem curry wzbogacisz, dodając do niego odrobinę cynamonu. Fantastycznie podkręci on smak potrawy!