Składniki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
150 gramów
150 gramów
200 mililitrów
10 gramów
15 gramów
200 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść podudzia z kości, pokrój w dużą kostkę ok. 2 cm. W moździerzu skrusz ziarna kolendry. Kurczaka zamarynuj w przyprawie Knorr, kolendrze oraz jogurcie. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 2
Pokrój marchew w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Odstaw warzywa na talerzyk.

Krok 4
Smaż na tej samej patelni kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj warzywa oraz śmietanę. Dopraw cynamonem i duś ok. 15 minut.

Krok 5
Dodaj na koniec zielony groszek, dopraw całość sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z jogurtem - VIDEO
Dziś na Twoim stole zagości kurczak rodem z Indii. Sos curry z jogurtu naturalnego sprawi, że delikatny smak mięsa zyska wyrazistość, a z pozoru zwykłe danie zamieni się w obiad z orientalnym aromatem.
Dla kogo?
Dla miłośników kurczaka curry. Ten przepis tworzy duet idealny!
Na jaką okazję?
Kurczak i sos curry to przepis na każdy dzień. Obiad czy kolacja – wszędzie pasuje!
Czy wiesz, że?
Cynamon pozyskuje się z kory wiecznie zielonych cynamonowców. Na rynku dostępny jest cynamon zmielony na proszek lub w laskach. Szczypta dodana do domowego przecieru pomidorowego nada mu niezwykły smak.
Dla urozmaicenia
Sos z kurczakiem curry wzbogacisz, dodając do niego odrobinę cynamonu. Fantastycznie podkręci on smak potrawy!