Lardo – solona słonina w ziołach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lardo – solona słonina w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść słoninę ze skóry i reszty mięsa.

Krok 2

Rozdrobnij przyprawy w mikserze. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce. Suchą mieszaniną przypraw przełóż paski słoniny i uciśnij w szklanym naczyniu.

Krok 3

Co 2-3 tygodnie sprawdzaj czy nie pojawił się płyn, jeśli tak wybierz go bibułą i ponownie posól. Degustację rozpocznij po 6 miesiącach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej