Lardo – solona słonina w ziołach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lardo – solona słonina w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść słoninę ze skóry i reszty mięsa.

Krok 2

Rozdrobnij przyprawy w mikserze. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce. Suchą mieszaniną przypraw przełóż paski słoniny i uciśnij w szklanym naczyniu.

Krok 3

Co 2-3 tygodnie sprawdzaj czy nie pojawił się płyn, jeśli tak wybierz go bibułą i ponownie posól. Degustację rozpocznij po 6 miesiącach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lardo – solona słonina w ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej