Sałatka z arbuzem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj grecki sos sałatkowy mieszając zawartość opakowania Knorr z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2

W misce połącz kawałki arbuza, ogórka, ser oraz sałatę. Dodaj listki mięty oraz kolendrę.

Krok 3

Do sałatki dodaj przygotowany sos sałatkowy i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj krążkami cebuli i listkami ziół. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Arbuza możesz zamienić na melona a Twoja sałatka z pewnością będzie równie smaczna w letnie dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i fetąSałatka z arbuzem i fetą

Sałatki są świetnym sposobem na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i przystawka. Dotyczy to zarówno sałatek warzywnych, jak i owocowych, które również można przygotować z wytrawnymi dodatkami. Sałatka z arbuzem idealnie pasować będzie na cieplejsze dni. Ten soczysty owoc nadaje reszcie składników lekko słodkiego smaku (zamiast niego dobrze pasował będzie także melon). Przyrządzanie rozpocznij od przygotowania sosu greckiego na bazie oliwy. Pokrojonego w grubą kostkę arbuza połącz w misce z plasterkami świeżego ogórka oraz roszponką. Jako dodatku użyj sera feta, którego słony smak dobrze skomponuje się z resztą składników i przełamie słodycz arbuza. Ważne są także odpowiednie zioła – listki świeżej mięty oraz kolendra, które nadadzą całości przyjemnego aromatu. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, a na wierzchu każdej porcji ułóż krążki czerwonej cebuli i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka z arbuzem i fetą pasuje do grillowanych mięs drobiowych. Spróbuj!