Lodowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

9 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

5 łyżek

masa:

5 sztuk

1 szklanka

1.5 sztuki

0.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ucierać do rozpuszczenia.

Krok 2

Dodać żółtka chwilę ucierając. Delikatnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Krok 3

Piec ok. 45 minut. Masa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do tej masy dodać wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Krok 4

Zagotować mleko, następnie wlać utarte żółtka i całość zagotować, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić.

Krok 5

Zimny budyń utrzeć z Kasią. Biszkopt podzielić na 3 części.

Krok 6

Na pierwsza wyłożyć cześć masy, truskawki posypać drobne pokrojoną czekoladę, następnie biszkopt, mocno przycisnąć. Znowu dać masę i truskawki oraz czekoladę pokrojoną i biszkopt. Na to posmarować masą, udekorować truskawkami oraz zalać galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej