Makowce

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

243

31 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

1 opakowanie

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

10 dekagramów

1 sztuka

2 szczypty

masa makowa:

1.1 kilograma

50 dekagramów

8 sztuk

8 łyżek

8 łyżek

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w śmietanie.

Krok 2

Z reszty składników zagnieć ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą Kasią.

Krok 3

Ciasto włóż do lodówki lub w inne zimne miejsca na 24 godziny.

Krok 4

Przygotuj masę makową z dwukrotnie zmielonego maku i reszty składników.

Krok 5

Ciasto podziel na cztery części, wyrób, pozostaw przykryte kulki do lekkiego wyrośnięcia.

Krok 6

Następnie rozwałkuj możliwie jak najcieniej.

Krok 7

Masę połóż równomiernie, posyp skórką pomarańczową i rodzynkami, dokładnie i ciasno zwiń, dobrze sklejając boki.

Krok 8

Włóż do blaszek szarlotkowych, oddzielając zawijańce papierem do pieczenia. Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu. Jeżeli dla kogoś tyle makowców to przesada, można o połowę zmniejszyć proporcje i zrobić dwa.

Krok 9

Nie zapomnij posmarować je jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką lub orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakowceMakowce

Według staropolskich wierzeń mak jest składnikiem, który zapewnia domownikom dostatek. Dzisiaj mak to przede wszystkim dodatek do wypieków i potraw na słodko. Przyrządza się z niego nadzienia do drożdżówek, dodaje do serników oraz tortów. Jednym z najpopularniejszych ciast z makiem jest, oczywiście, strucla – ciasto drożdżowe z gęstą, słodką masą. Dobrym sposobem jest dodanie do niej bakalii: orzechów włoskich, rodzynków, kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów. Dobrze pasuje również kwaskowata, suszona żurawina. Mak zmiel, najlepiej dwukrotnie, w maszynce do mięsa. Wypłucz go wcześniej i namocz. Sprawdzi się też gotowa masa makowa. Połącz mak z pozostałymi składnikami za pomocą jajka i płynnego miodu. Nadawać się będą różne rodzaje: akacjowy, wielokwiatowy lub gryczany. Ciasto przygotuj odpowiednio wcześniej i odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj i zawiń je dość ciasno, by rolada była zwarta po upieczeniu. Gotowy wypiek polej czekoladą, lukrem i posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Upiecz makowiec z naszego przepisu!