Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

100

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

7 dekagramów

krem:

3 szklanki

2 szklanki

3 łyżki

0.5 szklanki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę utrzeć z drożdżami i połączyć z resztą składników, zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.

Krok 2

Mak sparzyć gotującą wodą, odstawić na 20 minut, osączyć i zmielić dwa razy.

Krok 3

Dodać resztę składników i wymieszać.

Krok 4

Podzielić na trzy części.

Krok 5

Rozsmarować na rozwałkowanych plackach, zwinąć w rulon, owinąć pergaminem, ułożyć trzy makowce na jednej blasze i upiec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Truskawkowy kopiec kreta
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakowiecMakowiec

Makowiec to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Mak jest także składnikiem szeregu innych świątecznych potraw takich, jak kutia (do jej przygotowania potrzebne są także miód, mleko lub śmietanka) oraz kluski z makiem. W niektórych rejonach kraju podczas Wigilii serwuje się również zupę makową. Kluczowym składnikiem masy w proponowanym w przepisie cieście są, oprócz maku, bakalie, takie jak rodzynki, orzechy włoskie czy migdały. Klasyczną wersję masy możesz jednak z powodzeniem zastąpić orzechową, budyniową, kawową czy marcepanową. Po przygotowaniu ciasta, należy rozwałkować je na placek o grubości około pół centymetra. Kolejnym etapem jest nałożenie masy makowej i zawinięcie jej w podłużną roladę, a następnie w papier pergaminowy w formie tuby. Tak przygotowanego makowca piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będzie lekko przyrumieniony. Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem królewskim oraz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Alternatywą dla lukru może być polewa czekoladowa, marcepanowa albo kajmakowa. Smacznego.