Makowiec tradycyjny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

131

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 sztuka

45 dekagramów

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.75 sztuki

masa makowa:

40 dekagramów

0.5 sztuki

1 szczypta

15 dekagramów

1 sztuka

4 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszać, trochę ciasta (kulę) zostawić na posypkę.

Krok 2

Na ciasto wyłożyć mak.

Krok 3

Piec w temp 180-190 C przez około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec tradycyjnyMakowiec tradycyjny

Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno pojawić się danie z makiem, którego ziarnka mają symbolizować urodzaj i przynosić szczęście. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec tradycyjny makowiec. Składa się on ze spodu z kruchego ciasta oraz grubej warstwy masy makowej z kruszonką na wierzchu. Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki krupczatki, jajek, kostki do pieczenia, cukru, cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto, a następnie lekko je rozwałkuj i przełóż do blachy. Niewielką ilość ciasta odłóż i umieść w lodówce – na koniec przyrządzisz z niego kruszonkę. W masie makowej musi się znaleźć kostka do pieczenia, białko z jaja, cukier, bułka tarta oraz rodzynki. Możesz również dodać do niej więcej bakalii, np. namoczone wcześniej migdały, orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Gotową masę wyłóż na spód, a wierzch posyp resztą kruchego ciasta, startego na tarce o grubych oczkach. Upieczony makowiec udekoruj lukrem. Wypróbuj ten przepis.