MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

18 dekagramów

30 dekagramów

30 dekagramów

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

masa:

30 dekagramów

3 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.

Krok 2

Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.

Krok 3

Kasię z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na koniec sztywno ubita pianę. Połowę ciasta wylać do formy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w 180˚C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej