Makowiec zawijany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

70 dekagramów

6 dekagramów

2 szklanki

5 sztuk

15 dekagramów

0.75 opakowania

masa:

70 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

5 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparzyć, zemleć 2 razy przez maszynkę, dodać do drugiego mielenia cukier, kolejno dodać miód, bakalie, podgrzać na roztopionym tłuszczu, wymieszać ze sztywno ubitą pianą.

Krok 2

Ciasto drożdżowe: Przygotować rozczyn, gdy drożdże podrosną i wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie, na końcu dodając roztopioną i ostudzoną Kasię, odłożyć do wyrośnięcia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta, rozsmarować mak w poprzek szerokości i ciasto dokładnie ciasno zwinąć.

Krok 4

Przy wkładaniu makowca na blachę naciągnąć go do odpowiedniej długości.

Krok 5

Makowiec można przed położeniem na blachę luźno zawinąć w pergamin posmarowany tłuszczem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec zawijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec zawijanyMakowiec zawijany

Makowiec zawijany na drożdżowym cieście z dużą ilością bakalii oraz miodem to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodki, miękki, pachnący sprawdzi się również jako słodka przekąska lub deser w innym okresie roku. Mak, który najpierw mieli się w maszynce, a następnie łączy z miodem, bakaliami, tłuszczem i ubitą pianą z białek powinien być soczysty, ale zarazem zwarty i delikatnie chrupiący. Na rynku są również dostępne gotowe masy makowe, które możesz wykorzystać i zaoszczędzić w ten sposób czas. Domowa wersja będzie jednak na pewno bardzo smaczna, gdyż doprawisz ją według swoich upodobań esencją waniliową, rodzynkami, orzechami czy skórką z pomarańczy. Tak przygotowaną masą makową posmaruj drożdżowe ciasto i zawiń je w roladę. Aby trzymało się w tej formie podczas pieczenia, dla pewności owiń je luźno pergaminem posmarowanym tłuszczem. Po upieczeniu polej całość lukrem i posyp skórką z pomarańczy lub płatkami migdałów. Dowiedz się, jak przygotować jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Sprawdź przepis na makowiec zawijany.