Małże na parze Stephano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże na parze Stephano

Autor: Marcinn

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

40 gramów

190 mililitrów

1300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku na zupę roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić w nim szalotkę.

Krok 2

Dodać wino i małże. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i dusić małże pod przykryciem, aż muszle się otworzą, tj. około 5 minut.

Krok 3

Przełożyć małże do miski i polać wywarem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać

Marcinn

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej