Małże na parze Stephano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże na parze Stephano

Autor: Marcinn

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 łyżki

190 mililitrów

40 gramów

1300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku na zupę roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić w nim szalotkę.

Krok 2

Dodać wino i małże. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i dusić małże pod przykryciem, aż muszle się otworzą, tj. około 5 minut.

Krok 3

Przełożyć małże do miski i polać wywarem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać

Marcinn

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże na parze Stephano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej