Składniki
2 łyżki
40 gramów
190 mililitrów
1300 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku na zupę roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić w nim szalotkę.
Krok 2
Dodać wino i małże. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i dusić małże pod przykryciem, aż muszle się otworzą, tj. około 5 minut.
Krok 3
Przełożyć małże do miski i polać wywarem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej