Marynowany pstrąg w sosie jajecznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowany pstrąg w sosie jajecznym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

4 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę ułóż na blaszce do pieczenia, polej winem, oliwa i wodą. Dodaj czosnek i zioła.

Krok 2

Posyp ziarnami pieprzu oraz solą. Obróć rybę tak, żeby została dobrze pokryta marynatą. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Blachę z rybą postaw na ogniu i doprowadź marynatę do wrzenia. Rybę przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do czasu, gdy ryba stanie się jędrna.

Krok 4

Połóż rybę na półmisku i zdejmij skórę z jednej strony.

Krok 5

Wywar z ryby przecedź, dodaj zioła i czosnek.

Krok 6

3 łyżki wywaru wymieszaj z żółtkami i dodaj do reszty wywaru. Podgrzej cały czas mieszają do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dodaj zioła i przyprawiamy.

Krok 7

Obranego pstrąga polej dokładnie sosem, udekoruj cytryną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej