Marynowany pstrąg w sosie jajecznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowany pstrąg w sosie jajecznym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

4 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę ułóż na blaszce do pieczenia, polej winem, oliwa i wodą. Dodaj czosnek i zioła.

Krok 2

Posyp ziarnami pieprzu oraz solą. Obróć rybę tak, żeby została dobrze pokryta marynatą. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Blachę z rybą postaw na ogniu i doprowadź marynatę do wrzenia. Rybę przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do czasu, gdy ryba stanie się jędrna.

Krok 4

Połóż rybę na półmisku i zdejmij skórę z jednej strony.

Krok 5

Wywar z ryby przecedź, dodaj zioła i czosnek.

Krok 6

3 łyżki wywaru wymieszaj z żółtkami i dodaj do reszty wywaru. Podgrzej cały czas mieszają do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dodaj zioła i przyprawiamy.

Krok 7

Obranego pstrąga polej dokładnie sosem, udekoruj cytryną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowany pstrąg w sosie jajecznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej