
Składniki
3 łyżki
3 łyżki
4 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę ułóż na blaszce do pieczenia, polej winem, oliwa i wodą. Dodaj czosnek i zioła.
Krok 2
Posyp ziarnami pieprzu oraz solą. Obróć rybę tak, żeby została dobrze pokryta marynatą. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Blachę z rybą postaw na ogniu i doprowadź marynatę do wrzenia. Rybę przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do czasu, gdy ryba stanie się jędrna.
Krok 4
Połóż rybę na półmisku i zdejmij skórę z jednej strony.
Krok 5
Wywar z ryby przecedź, dodaj zioła i czosnek.
Krok 6
3 łyżki wywaru wymieszaj z żółtkami i dodaj do reszty wywaru. Podgrzej cały czas mieszają do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dodaj zioła i przyprawiamy.
Krok 7
Obranego pstrąga polej dokładnie sosem, udekoruj cytryną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej