Domowe masło czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Masło czosnkowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę ubijaj aż masło oddzieli się od maślanki. Maślankę możesz użyć na przykład do zupy.

Krok 2

Masło, po dokładnym odlaniu maślanki, zmiksuj z pokruszoną kostką czosnkową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Masło czosnkoweMasło czosnkowe

Dodatek do przekąsek, pieczonych mięs, warzyw, zapiekanek oraz sałatek i grzanek. Masło czosnkowe przygotowuje się dość szybko, choć proces jego przyrządzania wymaga odrobinę cierpliwości. Śmietankę 30% ubija się tak długo, aż masło oddzieli się od maślanki. Pozostałą maślankę można wykorzystać np. do zupy. Następnie miesza się masło z czosnkową przyprawą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i smaczny dodatek jest gotowy. Możesz użyć go do stworzenia aromatycznych grzanek, wystarczy, że posmarujesz bagietkę powstałą masą, a następnie posypiesz ją tartym żółtym serem lub położysz na wierzchu mozzarellę albo ser pleśniowy i włożysz na kilka chwil do piekarnika. Masło czosnkowe to również dobry sposób, by pieczone potrawy nabrały wyrazistego, czosnkowego smaku. Wystarczy ułożyć na nich łyżeczkę tego dodatku i zapiekać. Szczególnie dobrze będą smakowały przyrządzone w ten sposób ziemniaki, papryka, pomidory, cukinia, bataty czy też bakłażany. Sprawdź przepis na masło czosnkowe i eksperymentuj w kuchni. Zobacz, jak wiele dań możesz przygotować z tym dodatkiem!