Masło czosnkowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

44

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę ubijaj aż masło oddzieli się od maślanki. Maślankę możesz użyć na przykład do zupy.

Krok 2

Masło, po dokładnym odlaniu maślanki, zmiksuj z pokruszoną kostką czosnkową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Masło czosnkoweMasło czosnkowe

Dodatek do przekąsek, pieczonych mięs, warzyw, zapiekanek oraz sałatek i grzanek. Masło czosnkowe przygotowuje się dość szybko, choć proces jego przyrządzania wymaga odrobinę cierpliwości. Śmietankę 30% ubija się tak długo, aż masło oddzieli się od maślanki. Pozostałą maślankę można wykorzystać np. do zupy. Następnie miesza się masło z czosnkową przyprawą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i smaczny dodatek jest gotowy. Możesz użyć go do stworzenia aromatycznych grzanek, wystarczy, że posmarujesz bagietkę powstałą masą, a następnie posypiesz ją tartym żółtym serem lub położysz na wierzchu mozzarellę albo ser pleśniowy i włożysz na kilka chwil do piekarnika. Masło czosnkowe to również dobry sposób, by pieczone potrawy nabrały wyrazistego, czosnkowego smaku. Wystarczy ułożyć na nich łyżeczkę tego dodatku i zapiekać. Szczególnie dobrze będą smakowały przyrządzone w ten sposób ziemniaki, papryka, pomidory, cukinia, bataty czy też bakłażany. Sprawdź przepis na masło czosnkowe i eksperymentuj w kuchni. Zobacz, jak wiele dań możesz przygotować z tym dodatkiem!