Mazagran czyli kawa po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazagran czyli kawa po hiszpańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

24 łyżki

12 łyżek

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaparz dosyć mocną kawę i odstaw aby nieco ostygła. Posłódź wedle upodobań.

Krok 2

Dodaj brandy i likier, wymieszaj.

Krok 3

Napój rozlej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną.

Krok 4

Oprósz odrobiną startej czekolady lub kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazagran czyli kawa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej