
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
100 gramów
4 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie, gdy będzie już miękka osącz ją, a wywar zachowaj.
Krok 2
Smalec rozgrzej na patelni i dodaj fasolę, rozgnieć widelcem, stopniowo mieszając ją z pozostałym po gotowaniu wywarem, tak aby powstała jednolita papka. Przełóż do miski, ostudź.
Krok 3
Meksykańską czarną fasolę podawaj oprószoną kawałkami białego sera, najlepiej smakuje do chipsów kukurydzianych.

Dobra rada:
Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej