Meksykańska czarna fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska czarna fasola

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

4 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie, gdy będzie już miękka osącz ją, a wywar zachowaj.

Krok 2

Smalec rozgrzej na patelni i dodaj fasolę, rozgnieć widelcem, stopniowo mieszając ją z pozostałym po gotowaniu wywarem, tak aby powstała jednolita papka. Przełóż do miski, ostudź.

Krok 3

Meksykańską czarną fasolę podawaj oprószoną kawałkami białego sera, najlepiej smakuje do chipsów kukurydzianych.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!

1

Opinie o przepisie

  • Wiesław Rozbicki

    Wiesław Rozbicki , 15.10.2017

    Żadnych przypraw? Cebuli? Czosnku? Nic? Taka fasolka wodzianka? To jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej