Meksykańska czarna fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska czarna fasola

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

4 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie, gdy będzie już miękka osącz ją, a wywar zachowaj.

Krok 2

Smalec rozgrzej na patelni i dodaj fasolę, rozgnieć widelcem, stopniowo mieszając ją z pozostałym po gotowaniu wywarem, tak aby powstała jednolita papka. Przełóż do miski, ostudź.

Krok 3

Meksykańską czarną fasolę podawaj oprószoną kawałkami białego sera, najlepiej smakuje do chipsów kukurydzianych.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!

1

Opinie o przepisie

  • Wiesław Rozbicki

    Wiesław Rozbicki , 15.10.2017

    Żadnych przypraw? Cebuli? Czosnku? Nic? Taka fasolka wodzianka? To jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska czarna fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej