Składniki
2 sztuki
null
3 sztuki
null
2 łyżeczki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.6 łyżeczki
500 gramów
175 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jedną cebulę pokrój w plastry i podsmaż w rondlu w ghee. Drugą cebulę posiekaj i gotuj w niewielkiej ilości wody z czosnkiem, pieprzem, solą, kolendrą i turmerikiem.
Krok 2
Otrzymaną masę wymieszaj następnie z podsmażoną cebulą i gotuj wszystko na średnim ogniu 5 minut. Kabaczki umyj, obetnij ogonki i pokrój w plastry grubości 1,5 cm po czym dodaj do sosu. Ostrożnie wymieszaj, aby się nie połamały. Gotuj.
Krok 3
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w plastry, dodaj do kabaczków. Na koniec wsyp garam masala, ostrożnie wymieszaj i duś jeszcze 15 minut. Podawaj posypane posiekaną świeżą miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej