
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
50 mililitrów
1 łyżka
1.75 kilograma
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i smaż na oleju przez 20 minut.
Krok 2
Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i smaż kilka minut.
Krok 3
Dodaj passatę i wino, ponownie wymieszaj i gotuj, by sos zgęstniał.
Krok 4
Wrzuć małże, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, gdy małże się otworzą.
Krok 5
Posyp papryczką chilli i dokładnie wymieszaj. Dołóż beurre manié i gotuj przez 2 minuty, by sos zgęstniał.
Krok 6
Posyp natką, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Wyłóż na talerze i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej