
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
50 mililitrów
1 łyżka
1.75 kilograma
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i smaż na oleju przez 20 minut.
Krok 2
Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i smaż kilka minut.
Krok 3
Dodaj passatę i wino, ponownie wymieszaj i gotuj, by sos zgęstniał.
Krok 4
Wrzuć małże, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, gdy małże się otworzą.
Krok 5
Posyp papryczką chilli i dokładnie wymieszaj. Dołóż beurre manié i gotuj przez 2 minuty, by sos zgęstniał.
Krok 6
Posyp natką, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Wyłóż na talerze i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























