Małże po marynarsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże po marynarsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

1.75 kilograma

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i smaż na oleju przez 20 minut.

Krok 2

Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i smaż kilka minut.

Krok 3

Dodaj passatę i wino, ponownie wymieszaj i gotuj, by sos zgęstniał.

Krok 4

Wrzuć małże, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, gdy małże się otworzą.

Krok 5

Posyp papryczką chilli i dokładnie wymieszaj. Dołóż beurre manié i gotuj przez 2 minuty, by sos zgęstniał.

Krok 6

Posyp natką, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Wyłóż na talerze i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej