
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
50 mililitrów
1 łyżka
1.75 kilograma
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i smaż na oleju przez 20 minut.
Krok 2
Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i smaż kilka minut.
Krok 3
Dodaj passatę i wino, ponownie wymieszaj i gotuj, by sos zgęstniał.
Krok 4
Wrzuć małże, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, gdy małże się otworzą.
Krok 5
Posyp papryczką chilli i dokładnie wymieszaj. Dołóż beurre manié i gotuj przez 2 minuty, by sos zgęstniał.
Krok 6
Posyp natką, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Wyłóż na talerze i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej