Mini szarlotki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

0.25 szklanki

50 gramów

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w plasterki.

Krok 2

Siekamy rozmaryn.

Krok 3

Na Kasi smażymy jabłka dodając cynamon, rozmaryn, miód i sok z cytryny, powinno to trwać 5-7 min.

Krok 4

Patelnię odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę - mielone otręby, migdały, cukier i miękką Kasię mieszamy, aby sypka część zaczęła się sklejać w średniej wielkości grudki.

Krok 5

Żaroodporne kokilki smarujemy olejem i oprószamy otrębami.

Krok 6

Do tak przygotowanych naczynek nakładamy przesmażone jabłka na wierzch nakładamy kruszonkę.

Krok 7

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min i gotowe.

1

Opinie o przepisie

  • Klaudia Pradler

    Klaudia Pradler , 01.11.2016

    Czy mozna upiec je w foremkach na mufinki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini szarlotki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini szarlotkiMini szarlotki

Nawet tak popularne ciasto jak szarlotka może stać się deserem na specjalną okazję, jeśli tylko skorzystasz z podanego przepisu. Tym, co wyróżnia ten wypiek jest sposób jego pieczenia, a także oryginalne dodatki, takie jak: rozmaryn, migdały czy otręby. Zacznij od przyrządzenia jabłek: obierz je ze skórki, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni z dodatkiem cynamonu, posiekanego świeżego rozmarynu oraz soku wyciśniętego z cytryny. Do ich posłodzenia użyj miodu. Druga warstwa szarlotki to chrupiąca kruszonka z mielonych otrębów, migdałów, kostki do pieczenia i cukru, najlepiej trzcinowego. Wszystkie składniki wymieszaj, aż zaczną się sklejać i tworzyć grudki. Kokilki, czyli niewielkie naczynia żaroodporne, wysmaruj w środku olejem i oprósz otrębami. Na dnie ułóż prażone jabłka i przykryj je grubą warstwą migdałowej kruszonki. Całość piecz przez około kwadrans. Mini szarlotki będą doskonale smakować na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych. Upiecz kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.