
Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
800 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą cząbrem i miętą. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Dereń zalej wodą i ugotuj. Gdy będzie miękki, przetrzyj przez sito.
Krok 3
Czosnek i goździki zmiażdż. Dodaj do derenia wraz z papryką, cynamonem, cukrem, solą, pieprzem i 3 łyżami wody. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż rybę, obłóż plasterkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
Krok 5
Gotową rybę polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej