
Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
800 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą cząbrem i miętą. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Dereń zalej wodą i ugotuj. Gdy będzie miękki, przetrzyj przez sito.
Krok 3
Czosnek i goździki zmiażdż. Dodaj do derenia wraz z papryką, cynamonem, cukrem, solą, pieprzem i 3 łyżami wody. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż rybę, obłóż plasterkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
Krok 5
Gotową rybę polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej