Mintaj z sosem dereniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj z sosem dereniowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

800 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą cząbrem i miętą. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Dereń zalej wodą i ugotuj. Gdy będzie miękki, przetrzyj przez sito.

Krok 3

Czosnek i goździki zmiażdż. Dodaj do derenia wraz z papryką, cynamonem, cukrem, solą, pieprzem i 3 łyżami wody. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż rybę, obłóż plasterkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.

Krok 5

Gotową rybę polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej