Mintaj z sosem dereniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mintaj z sosem dereniowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

800 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą cząbrem i miętą. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Dereń zalej wodą i ugotuj. Gdy będzie miękki, przetrzyj przez sito.

Krok 3

Czosnek i goździki zmiażdż. Dodaj do derenia wraz z papryką, cynamonem, cukrem, solą, pieprzem i 3 łyżami wody. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż rybę, obłóż plasterkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.

Krok 5

Gotową rybę polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj z sosem dereniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej