
Składniki
3 szklanki
0.5 szklanki
125 gramów
3 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
600 gramów
100 gramów
0.7 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
250 gramów
3 łyżeczki
60 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
.Miodowniki:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać pół szklanki cukru,trzy łyżki śmietany,jajko,miód i sodę.Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części.Rozwałkować 3 równe krążki o średnicy 24 cm.(Najlepiej przyłożyć podstawę od spodu tortownicy i wykroić krążki)Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st C przez około 10-12 minut.
Krok 2
Masa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem.Następnie dodać pozostałe jajka oraz 0,7 szklanki cukru .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około5 minut.
Krok 3
Upieczone placki przekładać ciepłą masą.(Najlepiej robić to w tortownicy,wtedy masa nam nie wypłynie i będzie równo rozprowadzona)Ostatni placek polać polewą.
Krok 4
Polewa:Krówki pokroić,połączyć z pozostałą śmietaną.Rozpuścić w rondelku na małym ogniu,cały czas mieszając.Uważając by nie przypalić.Pod sam koniec roztapiania dodać kawałki czekolady oraz orzechy.Gdy masa będzie za gęsta możemy dodać odrobinę mleka.Polewę rozprowadzić na ostatnim miodowym placku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej