Miodownik z masą serową i polewą z krówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodownik z masą serową i polewą z krówek

Autor: Magdalena Skrzypek

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.5 szklanki

125 gramów

3 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

100 gramów

0.7 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

250 gramów

3 łyżeczki

60 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

.Miodowniki:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać pół szklanki cukru,trzy łyżki śmietany,jajko,miód i sodę.Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części.Rozwałkować 3 równe krążki o średnicy 24 cm.(Najlepiej przyłożyć podstawę od spodu tortownicy i wykroić krążki)Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st C przez około 10-12 minut.

Krok 2

Masa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem.Następnie dodać pozostałe jajka oraz 0,7 szklanki cukru .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około5 minut.

Krok 3

Upieczone placki przekładać ciepłą masą.(Najlepiej robić to w tortownicy,wtedy masa nam nie wypłynie i będzie równo rozprowadzona)Ostatni placek polać polewą.

Krok 4

Polewa:Krówki pokroić,połączyć z pozostałą śmietaną.Rozpuścić w rondelku na małym ogniu,cały czas mieszając.Uważając by nie przypalić.Pod sam koniec roztapiania dodać kawałki czekolady oraz orzechy.Gdy masa będzie za gęsta możemy dodać odrobinę mleka.Polewę rozprowadzić na ostatnim miodowym placku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej