Miodownik z masą serową i polewą z krówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodownik z masą serową i polewą z krówek

Autor: Magdalena Skrzypek

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.5 szklanki

125 gramów

3 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

100 gramów

0.7 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

250 gramów

3 łyżeczki

60 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

.Miodowniki:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać pół szklanki cukru,trzy łyżki śmietany,jajko,miód i sodę.Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części.Rozwałkować 3 równe krążki o średnicy 24 cm.(Najlepiej przyłożyć podstawę od spodu tortownicy i wykroić krążki)Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st C przez około 10-12 minut.

Krok 2

Masa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem.Następnie dodać pozostałe jajka oraz 0,7 szklanki cukru .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około5 minut.

Krok 3

Upieczone placki przekładać ciepłą masą.(Najlepiej robić to w tortownicy,wtedy masa nam nie wypłynie i będzie równo rozprowadzona)Ostatni placek polać polewą.

Krok 4

Polewa:Krówki pokroić,połączyć z pozostałą śmietaną.Rozpuścić w rondelku na małym ogniu,cały czas mieszając.Uważając by nie przypalić.Pod sam koniec roztapiania dodać kawałki czekolady oraz orzechy.Gdy masa będzie za gęsta możemy dodać odrobinę mleka.Polewę rozprowadzić na ostatnim miodowym placku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej