Miodownik z masą serową i polewą z krówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodownik z masą serową i polewą z krówek

Autor: Magdalena Skrzypek

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.5 szklanki

125 gramów

3 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

600 gramów

100 gramów

0.7 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

250 gramów

3 łyżeczki

60 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

.Miodowniki:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać pół szklanki cukru,trzy łyżki śmietany,jajko,miód i sodę.Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części.Rozwałkować 3 równe krążki o średnicy 24 cm.(Najlepiej przyłożyć podstawę od spodu tortownicy i wykroić krążki)Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st C przez około 10-12 minut.

Krok 2

Masa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem.Następnie dodać pozostałe jajka oraz 0,7 szklanki cukru .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około5 minut.

Krok 3

Upieczone placki przekładać ciepłą masą.(Najlepiej robić to w tortownicy,wtedy masa nam nie wypłynie i będzie równo rozprowadzona)Ostatni placek polać polewą.

Krok 4

Polewa:Krówki pokroić,połączyć z pozostałą śmietaną.Rozpuścić w rondelku na małym ogniu,cały czas mieszając.Uważając by nie przypalić.Pod sam koniec roztapiania dodać kawałki czekolady oraz orzechy.Gdy masa będzie za gęsta możemy dodać odrobinę mleka.Polewę rozprowadzić na ostatnim miodowym placku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z  masą serową i polewą z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej