Szarlotka malinowa z masą mleczną - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Mleczna szarlotka z malinami

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 szklanki

32 gramy

1 szklanka

1 łyżeczka

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

400 gramów

3 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

NADZIENIE Składniki: 1,5 kg jabłek 1/3 szkl cukru lub mniej, jeśli jabłka są słodkie 16 g cukru waniliowego 1/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu 40g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej +słoiczek konfitury malinowej Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na kawałki ok 2-3 cm. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i masło. Prażyć ok 5 minut pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić

Krok 2

CIASTO Składniki : 400g mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 16 g cukru waniliowego 3-4 łyżki mleka 160g miękkiego masła Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem). Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24×25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, posmarować konfiturą malinową, na to wyłożyć jabłka i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki – zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić

Krok 3

LUKIER Składniki: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie lekko wystudzoną szarlotkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka flamenco
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej