Składniki
ciasto:
200 gramów
160 gramów
30 gramów
100 mililitrów
320 gramów
1 łyżeczka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
polewa:
80 gramów
40 gramów
100 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik góra/dół 180 C. Keksówkę posmarować wewnątrz masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku umieścić masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać do połączenia, nie zagotować! Zdjąć z palnika, przestudzić.
Krok 2
Oddzielić białka od żółtek. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 3
Ubić białka na sztywno. Przestudzoną masę kakaową wymieszać z żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszać ubite białka. Przelać masę do keksówki. Piec 40 minut.
Krok 4
Zrobić polewę. W garnku umieścić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać polewę na wystudzone ciasto.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Murzynek
Na wystawach licznych cukierni i kawiarnianych ladach wzrok przyciągają różnorodne wersje brownies. Modne i rozchwytywane! Tymczasem warto przypomnieć sobie o przepisie na swojski murzynek. Intensywnie kakaowe i puszyste ciasto dla wielu osób będzie nostalgicznym powrotem do czasów dzieciństwa i babcinych wypieków.
Dla kogo?
Udany deser nie musi składać się z pięciu różnych kremów, nie musi być też ozdobiony profesjonalnymi cukierniczymi materiałami. Sekret murzynka tkwi w prostocie.
Na jaką okazję?
Obiad w rodzinnym gronie powinien być zwieńczony smacznym deserem. Murzynek nadaje się do tej roli perfekcyjnie. Podajcie go na imprezach – nawet jedzenie na stojąco nikomu nie przysporzy kłopotów i plam na koszuli.
Czy wiesz, że?
Kakao pochodzi z terenów Ameryki Południowej, lecz współcześnie większość upraw zlokalizowana jest w Afryce.
Dla urozmaicenia:
Ciasto murzynek serwujcie w towarzystwie herbaty z owocową konfiturą lub domową lemoniadą.