
Składniki
ciasto:
200 gramów
160 gramów
30 gramów
100 mililitrów
320 gramów
1 łyżeczka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
polewa:
80 gramów
40 gramów
100 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik góra/dół 180 C. Keksówkę posmarować wewnątrz masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku umieścić masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać do połączenia, nie zagotować! Zdjąć z palnika, przestudzić.

Krok 2
Oddzielić białka od żółtek. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 3
Ubić białka na sztywno. Przestudzoną masę kakaową wymieszać z żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszać ubite białka. Przelać masę do keksówki. Piec 40 minut.

Krok 4
Zrobić polewę. W garnku umieścić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać polewę na wystudzone ciasto.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Murzynek
Na wystawach licznych cukierni i kawiarnianych ladach wzrok przyciągają różnorodne wersje brownies. Modne i rozchwytywane! Tymczasem warto przypomnieć sobie o przepisie na swojski murzynek. Ciasto intensywnie kakaowe i puszyste – dla wielu osób będzie nostalgicznym powrotem do czasów dzieciństwa i babcinych wypieków. Zastanów się, kiedy ostatni raz miałeś okazję spróbować murzynka? Dawno temu? W takim razie nie potrzebujesz lepszego pretekstu do przetestowania naszego przepisu na murzynka.
Dla kogo?
Jak zrobić ciasto murzynek, które skradnie serca wszystkich gości? Udany deser nie musi składać się z pięciu różnych kremów, nie musi być też ozdobiony profesjonalnymi cukierniczymi materiałami. Ciasto murzynek jest tego najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Przekonasz się na własnej skórze, że sekret na domowego murzynka tkwi w prostocie.
Na jaką okazję?
Doskonały obiad w rodzinnym gronie powinien być zwieńczony smacznym deserem. Co powiesz na murzynka? Ciasto nadaje się do tej roli perfekcyjnie. Podawaj go na imprezach – nawet jedzenie na stojąco nikomu nie przysporzy kłopotów i plam na koszuli. Śmiało możesz uznać murzynka za przepis na dobrą zabawę!
Czy wiesz, że?
Kakao, które jest podstawą ciasta murzynek, pochodzi z terenów Ameryki Południowej, lecz współcześnie większość upraw zlokalizowana jest w Afryce. Na szczęście wszystkie składniki wymienione w przepisie na murzynka bez trudu znajdziesz w nawet niewielkim sklepie spożywczym.
Dla urozmaicenia:
Jeśli tylko chcesz, przepis na ciasto murzynek, możesz urozmaicić w dowolny sposób! Na etapie dekorowania polewą, czekoladowy wypiek możesz posypać ulubionymi orzechami lub bakaliami. Ciasto murzynek serwuj w towarzystwie herbaty z owocową konfiturą lub domową lemoniadą. Wybierz w zależności od aury i temperatury za oknem. Latem polecamy ugościć bliskich ciastem murzynek z porcją wyśmienitych lodów. Wypróbuj nasz przepis na murzynka – ciasto można z apetytem zajadać przez cały rok!