Murzynek gotowany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować mleko, dodać Kasię.

Krok 2

Wymieszać cukier z kakao i wsypać do mleka z Kasią, całość pogotować około 3 minut.

Krok 3

Uwaga: czynność należy wykonywać w większym garnku, ponieważ masa kipi.

Krok 4

Oddzielić białka od żółtek.

Krok 5

Do ostudzonej masy dodawać po 1 żółtku ciągle miksując.

Krok 6

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy ciągle miksując.

Krok 7

Ubić białka na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając.

Krok 8

Piec około 40-50 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu polać murzynka polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (porcja na średnią blaszkę)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej