Murzynek ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

389 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

25 dekagramów

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

0.3 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

50 dekagramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla włożyć Kasię, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masa.

Krok 2

Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy.

Krok 4

Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 6

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 7

Ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.

Krok 8

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

Krok 9

Ułożyć na cieście skórką do spodu.

Krok 10

Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

8

Opinie o przepisie

  • Kinga Majewska

    Kinga Majewska

    dobre pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    uciekam i nawet było niezłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Urban

    Barbara Urban

    Może byś tak dala kawalek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Milenia

    Mila Milenia

    Lubię śliwki i kakao..na razie przepis mam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy 2 szklanki mąki. Jest na liście składników :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Sosidko-Androsiuk

    Bogusława Sosidko-Androsiuk

    Ile mąki , bo nie ma w przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Scisłowska

    Elżbieta Scisłowska

    mniam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek ze śliwkamiMurzynek ze śliwkami

Murzynek to klasyczne ciasto z dodatkiem kakao, które bardzo dobrze smakuje urozmaicone kwaskowatymi owocami, przełamującymi jego czekoladową słodycz. Wybierz gorzkie kakao dobrej jakości, koniecznie naturalne (bez dodatków smakowych). Kakaową masę o jednolitej konsystencji uzyskasz poprzez podgrzewanie na małym ogniu kostki do pieczenia wraz z cukrem, olejem, kakao i wodą. Po ostygnięciu mieszanki, do całości dodaj resztę składników. Nie musisz wyrabiać wszystkiego za pomocą miksera – wystarczy, że dokładnie wymieszasz produkty, aż się połączą. Ciasto wylej na blaszkę – najlepiej pasować będzie prostokątna forma. Na górze poukładaj przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu, by sok pozostał w miąższu. W czasie pieczenia owoce tylko lekko zatopią się w cieście, dzięki czemu pozostaną widoczne i urozmaicą nie tylko smak, ale i wygląd wypieku. Jeśli chcesz, zamiast śliwek możesz użyć na przykład drylowanych wiśni albo czereśni. Wypróbuj i zobacz, jak szybko przygotujesz to smaczne ciasto z dodatkiem owoców.