Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

185 gramów

150 mililitrów

420 gramów

100 mililitrów

1.5 sztuki

0.3 łyżeczki

dekoracja:

3 sztuki

1.5 łyżki

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na około 5 minut, aż zmiękną.

Krok 2

Zagotować 2 łyżki śmietanki do ubijania z 2 łyżkami wody. Zdjąć z ognia, z żelatyny odcisnąć nadmiar wody, energicznie wymieszać ją ze śmietanką, aż całkowicie się rozpuści. Następnie masę wymieszać z kajmakiem.

Krok 3

Śmietanę kremówkę wymieszać z pozostałą częścią śmietanki, ubić na sztywno, następnie dodać kajmak. Masę rozdzielić do sześciu pucharków lub szklanek, wstawić do lodówki, aby stężała na co najmniej sześć godzin lub na całą noc.

Krok 4

Kiedy masa będzie gotowa, podgrzać 90 g kajmaku z 1.5 łyżeczki wody, wymieszać, aż stanie się płynny i gładki. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 5

Każdego banana pokroić na 6 ukośnych kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej folią i posypać cukrem. Skarmelizować banany za pomocą palnika. (można też na chwilę ułożyć je na rozgrzanym grillu).

Krok 6

Lody rozdzielić do pucharków, polać sosem kajmakowym, w każdej porcji ułożyć trzy kawałki karmelizowanego banana.

1

Opinie o przepisie

  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 19.05.2016

    No to większa dawka Insuliny !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mus kajmakowy z karmelizowanym bananemMus kajmakowy z karmelizowanym bananem

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalny i zarazem elegancki deser, to przepis na mus kajmakowy z karmelizowanym bananem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatna masa, która stanowi bazę deseru, musi być dobrze schłodzona, aby mogła odpowiednio stężeć. Najlepiej zatem zostawić pucharki w lodówce na całą noc. Płynny kajmak, którym na samym końcu polejesz lody, będzie doskonale współgrać smakiem ze schłodzoną bazą. Do deseru najlepiej będą pasować lody o smaku czekoladowym. Skarmelizowane banany powinny być chrupiące i dodawać całości delikatnej słodyczy. Deser możesz dodatkowo ozdobić listkiem świeżej mięty i posypać wiórkami przygotowanymi z białej lub mlecznej czekolady. Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem dobrze sprawdzi się na słodki podwieczorek. Łatwość wykonania na pewno pozytywnie Cię zaskoczy, a efekt oczaruje nawet najbardziej najwybredniejsze podniebienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Bardzo cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.