Mus kawowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

637 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 szklanka

0.25 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

0.25 opakowania

0.25 szklanki

mus kawowy:

0.5 szklanki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżeczki

beza:

3 sztuki

0.75 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką – tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych.

Mus kawowy - Krok 1

Krok 2

Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok 25 minut.

Mus kawowy - Krok 2

Krok 3

Przygotowanie ciasteczek migdałowych: płatki migdałowe, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, aż do połączenia składników.

Mus kawowy - Krok 3

Krok 4

Do masy wlać rozpuszczoną, letnią Kasię Ekstra Maślany Smak i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Mus kawowy - Krok 4

Krok 5

Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na cieniutkie płaskie placuszki. Można dodać kilka migdałów z wierzchu. Piec w 180 °C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące formować wycinając okrągły kształt o średnicy odpowiadającej naszemu pucharkowi w którym będziemy podawać deser. Po wystudzeniu włożyć na dno szkła.

Mus kawowy - Krok 5

Krok 6

Przygotowanie musu: jaja ubić z cukrem, do ubitej masy dodać serek mascarpone (pamiętaj aby odlać wodę zbierającą się na dnie opakowania), i mieszać dalej do uzyskania gładkiej puszystej masy. Na koniec dodać kawę. Śmietanę ubić i dodać delikatnie łącząc w całość.

Mus kawowy - Krok 6

Krok 7

Na ciastko migdałowe wykładamy krem, następnie na górę kładziemy upieczony bezik i dekorujemy truskawkami (wystarczy 1-2 sztuki truskawki pokrojone w kostkę na pucharek).

Mus kawowy - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Anna Bystrzejewska

    Anna Bystrzejewska, 22.05.2016

    wyglada znakomicie I smakuje wysmienicie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej