Naleśniki ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

farsz:

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju.

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym masłem obsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, do momentu aż się zeszkli, po czym dodaj posiekany szpinak i przyprawę w mini kostkach smażona cebula i dopraw pieprzem, smaż ok. 2 min. Odstaw do wystygnięcia, po czym połącz z serem ricotta.

Krok 4

Na usmażone naleśniki nałóż farsz i złóż je na pół, po czym powtórz czynność jeszcze raz, aż powstanie trójkąt. Gotowe naleśniki podsmaż na patelni na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej