Naleśniki ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

farsz:

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju.

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym masłem obsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, do momentu aż się zeszkli, po czym dodaj posiekany szpinak i przyprawę w mini kostkach smażona cebula i dopraw pieprzem, smaż ok. 2 min. Odstaw do wystygnięcia, po czym połącz z serem ricotta.

Krok 4

Na usmażone naleśniki nałóż farsz i złóż je na pół, po czym powtórz czynność jeszcze raz, aż powstanie trójkąt. Gotowe naleśniki podsmaż na patelni na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zalewajka na żeberku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej