Niebiańska rozkosz

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

poncz:

0.3 szklanki

1

masa budyniowa:

3 szklanki

20 dekagramów

1 opakowanie

2 opakowania

masa śmietankowa:

0.75 litra

6 łyżek

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier.

Krok 2

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.

Krok 3

Wymieszać, wylać na prostokątną blachę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.

Krok 4

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.

Krok 5

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie.

Krok 6

Do gorącego budyniu wmieszać Kasię i jeszcze wszystko chwilkę pogotować na małym ogniu.

Krok 7

Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.

Krok 8

Wystudzić.

Krok 9

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanką gorącej wody.

Krok 10

Wsypać żelatynę i mieszać, aż się wszystko rozpuści.

Krok 11

Ostudzić.

Krok 12

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę z żelatyną.

Krok 13

Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową.

Krok 14

Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.

Krok 15

Ciasto schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niebiańska rozkosz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej